" data-url="http://www.afadvocats.com/politica-de-cookies/">
Participacions o dècims de la Grossa de Nadal, són el mateix?

Participacions o dècims de la Grossa de Nadal, són el mateix?

Si algú vol jugar en qualsevol sorteig de la Loteria nacional o la Grossa de Nadal, existixen diferents vies per a fer-ho. A través de dècims o participacions, l’opció de guanyar el primer premi, la Grossa, es manté. No obstant això, quines diferències hi ha entre estes dos fórmules?

El dècim de la Loteria és, com bé indica el seu nom, la dècima part d’un bitllet (deu bitllets d’un mateix número i sèrie; cada dècim és una fracció). El preu és de 20 euros i amb ell s’opta al premi màxim, la Grossa (400.000 euros per dècims bruts), del qual Hisenda es queda una part en impostos (més informació en l’entrada sobre impostos). Els dècims són emesos per Loterias y Apuestas del Estado, per tant es poden cobrar en una administració o en una entitat bancària col·laboradora.

En el cas de les participacions, paperets o bitllets, cal recordar que no tenen a Loterias y Apuestas del Estado al darrere. En general repartixen una part del valor d’un dècim, per això tenen un preu més reduït. Per això, qualsevol associació, penya, grup ciclista, associació de pares o grups escolars que volen anar-se’n de vacances, venen participacions de loteria en esta època de l’any per a finançar-se i ells en seran els responsables.

Com ho fan?

El més comú és que diverses paperetes siguen sustentades per un dècim oficial i, que a cada papereta se li afija una “farda” (el més comú és entre 50 cèntims i 1 euro) que serà destinada a l’organització que fa i ven les paperetes. Per exemple, les paperetes de la Grossa de Nadal que emet la Penya Ciclista costen 3 euros, però realment s’està participant amb 2,5 euros i els 50 cèntims restants són per a finançar l’entitat esportiva. Per tant, si la papereta de la Penya Ciclista és premiada amb la Grossa de Nadal, únicament ens tocaria el premi sobre els 2,5 euros amb què participem (és a dir, un 12,5% del total del premi) una vegada descomptats els impostos.

Per a més informació, consulta què he de pagar quan em toque la Grossa de Nadal.