" data-url="http://www.afadvocats.com/politica-de-cookies/">
Se’ns ha trencat el dècim de loteria, què podem fer?

Creative Commons por Álvaro Ibáñez, licencia bajo BY CC 2.0 flickr.com/photos/alvy/

Se’ns ha trencat el dècim de loteria, què podem fer?

Si el dècim o participació ha passat per la llavadora i, a més d’haver-lo deixat ben perfumat, s’ha quedat fet miquetes, haureu d’anar a una administració o a la seu de Loterías y Apuestas del Estado i entregar tot el que hàgeu pogut conservar del dècim o resguard i esperar que determinen si el validen o si l’envien a la Fábrica de Moneda y Timbre (esta última tardarà un poc però té les ferramentes necessàries per a determinar si eixos paperets que has entregat corresponen a un dècim o resguard de loteria premiat).

Per tant, el procediment variarà en funció de l’estat en què es trobe el dècim o bitllet de loteria. Recordeu que, totes les apostes de Loterías y Apuestas del Estado (Grossa de Nadal, Loteria Nacional, Bonoloto, Primitiva, etc.) caduquen als tres mesos. Una vegada ha passat eixe temps, qualsevol bitllet de loteria deixa de tindre validesa i, en principi, no es podrà cobrar.

Si la participació o bitllet està trencat o malmés cal seguir estos pasos:

  1. Recopilar i ajuntar (sense manipular) cadascun dels fragments de resguard o dècim que tingueu.
  2. Comprovar si el codi de barres, codi QR o la numeració que identifica l’aposta es pot llegir i veure amb claredat.
  3. Si algun dels elements identificatius és llegible, posar i guardar tots els fragments en una bossa de plàstic.
  4. Si la quantia és inferior a 2500 euros i un dels codis mencionats és llegible, no hauríeu de tindre problemes per a cobrar el premi en qualsevol administració de Loterías y Apuestas del Estado.
  5. Si cap dels codis és desxifrable o vos posen problemes, heu de demanar i omplir el formulari per a la gestió de reclamacions “Sol·licitud de Pagament de Premis”. S’ha d’adjuntar a la sol·licitud les restes del resguard o dècim sense manipular.
  6. Guardar el resguard conforme a què heu fet una sol·licitud i esperar a rebre una resposta.
  7. Si el bitllet està massa deteriorat i existixen dubtes, Loterías y Apuestas del Estado enviarà el bitllet o dècim a la Fábrica de Moneda y Timbre. Esta elaborarà un informe a favor o en contra.
  8. Si la resolució és negativa, es pot recórrer per via administrativa.